stadslab
03 mei 2017
Als vervolg op de Kom uit je Schelp-enquête organiseert het Stadsbestuur binnenkort drie stadslabs. De stadslabs vinden plaats op 10 juni, 22 juni en 6 juli 2017.
 
Tijdens deze interactieve sessies is iedereen welkom om samen met andere Oostendenaars na te denken over de resultaten van de Kom Uit Je Schelp-enquête. Uit de massale input aan ideeën en voorstellen uit de enquête willen we samen met jullie we een vijftiental concrete en werkbare projecten filteren.
 

In het najaar kunnen alle burgers dan stemmen op het project dat hen het meeste aanspreekt. Deze worden geselecteerd op basis van financiële haalbaarheid, juridische haalbaarheid, praktische haalbaarheid en de mate van regiemogelijkheden door de stad.

Het eerste stadsdebat vindt plaats op zaterdag 10 juni 2017 van 10.00 tot 14.00 uur in cc De Grote Post. In de eerste sessie ‘Een Zee van ruimte’ behandelen we thema’s zoals duurzaamheid, ruimte, veiligheid, verkeersveiligheid en mobiliteit. Tijdens de middag wordt een broodjesmaaltijd aangeboden.

Architect-stedenbouwkundige Peggy Totté legt uit hoe stadsplanning ook sociale doelstellingen, zoals levendigheid, veiligheid, duurzaamheid en gezondheid, dient te realiseren. Daarnaast geeft ze suggesties hoe de stad en de burger dit kan toepassen in zijn omgeving. 

Bert Gellynck (architectenbureau 1010) schetst de belangrijkste uitdagingen op vlak van openbare ruimte, mobiliteit en duurzaamheid. Tot slot zal korpschef Philip Caestecker wat uitleg geven over veiligheid in Oostende.

Het tweede stadslab op donderdag 22 juni 2017 van 18.00 tot 22.00 uur staat in het kader van ‘Een Zee van kansen’. Aan bod komen dan thema’s zoals economische ontwikkeling, wonen, diversiteit, armoede en gelijke kansen. Afspraak eveneens in cc De Grote Post.

Hier verwelkomen we Peter Wollaert, managing director van CIFAL, die ons meer uitlegt geeft over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, de SDG. Dit zijn de universele doelstellingen die de wereld zich stelt om tegen 2030 duurzame ontwikkelingen te realiseren op alle vlakken. 

Op donderdag 6 juli 2017 van 18.00 tot 22.00 uur ten slotte staat het laatste stadslab op het programma. Deze keer vindt de avond plaats in het Henri Serruysziekenhuis. Onder de noemer ‘Een Zee van tijd’ hebben we het dan over de volgende thema’s: Jongeren en ouderen, kinderen en gezinnen (inclusief alleenstaanden, nieuwe gezinsvormen,...), vrije tijd, zorg en buurt. 

Bij de thema’s “jongeren en ouderen” en “kinderen en gezinnen” gaan we per doelgroep nog eens dieper in op de thema’s uit de vorige stadslabs (ruimte, mobiliteit, kansen,…). Zo heeft iedereen de kans om ook voor de thema’s van de eerste 2 stadslabs nog input te geven.

Voor deze sessie nodigen we Ignace Glorieux uit. Hij bestudeert, als socioloog van de onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel, de tijd van uit een sociologisch perspectief. Hoe komt het dat steeds meer mensen klagen over tijdsgebrek terwijl we minder werken dan onze grootouders? Waarom is het zo moeilijk geworden alles te combineren en op elkaar af te stemmen? En wat kunnen de stad en de samenleving doen om onze tijdsproblemen op te lossen?

Vooraf kan je je inschrijven voor de thema’s die je het meeste liggen.


Schrijf hier in voor het Stadslab op donderdag 6 juli 2017